Burriana will enhance the works of the medieval Muslim wall of the Jardí del Pla


The town hall of Burriana is undertaking the final phase of musealization and enhancement of the València portal of the medieval Muslim enclosure of the Jardí del Pla.

In 2021 an archaeological intervention was carried out in the garden of the Plaza Mayor which made it possible to discover part of the foundations of the old Portal de València which had been excavated in the 1980s, during a reform carried out in the courtyard .

The action also served to document new sections of the city walls that are preserved underground, as stated by the councilor for heritage, Vicent Granel, who together with the municipal archaeologist, José Manuel Melchor, supervised the excavations. However, the conservation work carried out last year was not sufficient to complete the project.

The municipal archaeologist explained that the beginning of the excavations was carried out on the basis of the evidence of the previous works which were documented in the 1980s and which testified to the existence in this place of certain archaeological remains of the Muslim wall, ” with very particular characteristic elements, with the U-shaped walls, which could be of great archaeological interest, but which had been covered”.

After completing the first phase of the excavation work, the improvement phase is now underway so that it remains visible, with guarantees and security and with information signs”.

Thus, in the archaeological window preserved in the garden, we can identify the exterior wall –muralla– and the foundations of a wall structure with an opening that belonged to an angled entrance, a typical element of military architecture of the Andalusian period. .

So that it can be contemplated by the citizens, the vegetation adjacent to the sidewalk of Calle Mayor has been lowered and after the patronal feasts, an information board will be installed in the garden so that it is free to walk on the sidewalk .

The conservation works consist of the consolidation of the lime mortar structures, currently visible (approximately 6m²), by injection, impregnation and dripping of hydraulic lime grout, occasional patination of the lime mortar structure, sealing of the lime mortar structures, lime, currently visible.

To this is added the aesthetic finish of the slopes by incorporating an electro-welded galvanized mesh duly anchored to the support and following the shape in the encounters with the archaeological remains and the coating of colored mortar on the mesh, duly placed and fixed, covering 100 % of excavation slopes.

Finally, concerning the aesthetic finish of the bed, this will be done with the incorporation of a perched geotextile and following the shape of the joints and the laying of greyish chickpea-type stone on the geotextile, including a maximum height of 10 cm .

Vicent Granel framed this action in the commitment on the part of the municipal government for “the recovery and enhancement of the cultural and historical heritage, with which we work, which will allow the citizens of Borriana to continue to rediscover and enjoy day after day heritage and, in this case, the architectural power of the wall”.

Likewise, he said that we already have several interesting archaeological sites such as the two visible towers, the Racó de l’Abadia, where you can see its back or inside the walls, and Sant Pasqual street, where you can see its external appearance or outside the walls, “we will be able to take advantage of this space and discover it as a set of tourist and cultural interest, so that the public knows it and as a starting point and reference so that it understands the wall and its arrangements”.

For this reason, he expressed his wish that among all citizens “we know how to take care of and appreciate the space as a small reminder of the great past of our city, a heritage that we must maintain and value”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *